Tussenpersonen
Nieuwe Tussenpersonen
Consumenten

Energiebesparende voorzieningen

De maximale financiering op basis van het onderpand bedraagt sinds 1 januari 102% marktwaarde. Wie een energiebesparende voorziening treft mag tot 106% van de marktwaarde lenen. Het maakte  daarbij (voor de normen) niet uit welk bedrag aan energiebesparende voorzieningen werd besteed. Een aantal banken, waaronder Syntrus Achmea en Aegon, boden deze ruimte aan.
 
Per direct is hierin verandering gekomen. In de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet is inmiddels opgenomen dat de kosten van deze voorzieningen mogen worden meegefinancierd voor zover de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van de woning bedraagt.
 
Ook NHG-normen aangepast
Met ingang van vandaag heeft NHG de toelichting op deze norm aangepast. Toegevoegd is dat “de extra leenruimte voor energiebesparende voorzieningen uiteraard volledig besteed moet worden aan energiebesparende voorzieningen”.
 
Door deze wijziging kunnen alleen nog de daadwerkelijke kosten van energiebesparende voorzieningen worden meegeleend boven de 102% van de marktwaarde.
 
Onduidelijk hoe banken hiermee omgaan
Het is nog niet geheel duidelijk hoe banken omgaan met deze wijziging. Voor zover wij op dit moment kunnen inschatten blijft voor reeds uitgebrachte offertes de oude, ruimere, norm toegepast. Aanvragen die nog niet geoffreerd zijn worden op basis van de nieuwe inzichten geoffreerd.
 
Energiebesparende maatregelen
De lijst met energiebesparende voorzieningen is overigens limitatief. Een overzicht van de maatregelen die als energiebesparende voorziening worden aangemerkt: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Het nieuwsartikel is toegevoegd op: 2016-01-25 17:27:33

Site Search Pro